Keuzemenu 112

Eén enkel nummer dat je moet onthouden

Tussen 1 oktober 2018 en 17 januari 2019 is voor de noodnummers een keuzemenu ingevoerd in de provincies Namen en West-Vlaanderen.

Dankzij het keuzemenu moet je, als je dringende hulp nodig hebt, het nummer van de hulpdienst die je nodig hebt niet meer onthouden.

Dit menu maakt dezelfde keuze mogelijk, ongeacht het feit of je naar 112 of 101 belt (of zelfs naar 100 hoewel dit nummer al lang niet meer gepromoot wordt en vervangen werd door het nummer 112): de brandweer, de ambulance of de politie. Zodra de keuze gemaakt is, word je rechtstreeks met de juiste noodcentrale doorverbonden.

Het keuzemenu maakt het gemakkelijker om in noodsituaties een keuze te maken en heeft als doel te vermijden dat de oproep van de persoon moet worden doorgegeven. Het menu lijkt op de App 112 BE, die voorstelt om de hulp die men nodig heeft door middel van een  icoontje (ziekenwagen, brandweer of politie)  te kiezen. In beide gevallen (via de App of de telefoon) word je onmiddellijk met de juiste noodcentrale in verbinding gebracht.  

Hoe werkt het keuzemenu?

Indien je dringend hulp van een ziekenwagen, de brandweer of de politie nodig heeft, moet je het volgende doen:

1. Bel naar het nummer 112 

2. Luister naar de boodschap :

« Noodcentrale, blijf aan de lijn.

- Voor ziekenwagen of brandweer, druk 1 

 - Voor politie, druk 2 »

3. Maak uw keuze : 1 of 2

4. Blijf aan de lijn, een operator zal uw oproep beantwoorden.

Beluister hier het audiofragment

Eerst hoor je dus het keuzemenu. Zodra je je keuze valideert door op 1 of 2 te drukken word je doorgeschakeld naar een operator van de juiste noodcentrale. Indien je geen keuze maakt, wordt de boodschap één keer herhaald en word je daarna automatisch doorgeschakeld naar de noodcentrale die territoriaal bevoegd is. Indien je een verkeerde keuze maakt, word je, net zoals nu, door de operator naar het juiste oproepcentrum doorgeschakeld. Je zal in alle gevallen geholpen worden indien je naar het noodnummer 112 belt.  

Op basis van de tijdens het pilootproject ingezamelde informatie zal de FOD Binnenlandse Zaken beoordelen of dit keuzemenu naar het volledige land moet worden uitgebreid.

Heb je de app 112 BE al?  

Via de app 112 BE kan je ook snel kiezen voor ziekenwagen, brandweer en politie. Je opent de app en kiest het type hulp via een icoon.

Download hier de infographic en de banner. 


 

Privacy policy